Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μήνυμα του Θουκυδίδη προς τους Έλληνες


Ο δε πόλεμος... βίαιος διδάσκαλος
 Αγαπητοί μου συνέλληνες,
η ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως σαν φάρσα, τραγωδία ή νομοτελειακή ομοιοκαταληξία. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του, ο σοφός, από τα λάθη των άλλων. Λαοί και άνθρωποι κάνουν λάθη και μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα, δεν κάνει λάθος. Λάθος με λάθος όμως έχει διαφορά και κρίνεται με ιστορική ουδετερότητα, αξιολογώντας τις συνθήκες τις συγκυρίες και το πνεύμα της εποχής των ανθρώπων και των λαών που κυοφορούνται εντός του.
Η ιστορία κύκλους κάνει, χορεύοντας τον αέναο χορό της συνείδησης και η ανθρώπινη φύση δύσκολα αλλάζει. Δύσκολα γιατί ο άνθρωπος έχει "το ζώο" μέσα του, τις φυσικές ανάγκες και το βασικό ένστικτο το οποίο δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Αλλά έχει και  το πνεύμα που πρέπει να εξερευνήσει και να εξελίξει. Αυτή είναι η αντίφαση μέσα του, το πνεύμα και το ζώο.Αυτό είναι  και το μαρτύριο του. Πως να τα ισορροπήσει; Η πρόκληση και το στοίχημα.
Το ζώο είναι ζώο, θα φάει, θα κοιμηθεί, θα συνουσιασθεί, θα κυνηγήσει την τροφή αλλά ποτέ δεν θα σκεφτεί.Δεν έχει νου,  για αυτό δεν έχει και μέτωπο, όπως ο άνθρωπος. Το ζώο μπορεί να στεναχωρηθεί, να λυπηθεί αν χάσει τον αφέντη του αλλά δεν μπορεί ποτέ να γελάσει,συνειδητοποιώντας το παράλογο μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να σκεφτεί. Ο άνθρωπος σκέπτεται, αλλά δεν γνωρίζει πάντα.
"Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί" : Οι καταστάσεις δεν περιμένουν. Σήμερα ζείτε σε παράξενους καιρούς και ζούμε και εμείς οι αρχαίοι πολεμιστές μαζί σας, όσο καιρό μας θυμάστε, μας μνημονεύετε  και μας συμβουλεύεστε.
Παράξενοι , γιατί ζείτε μέσα από ένα καθρέφτη μεγάλης αυτοανάκλασης μιας εικονικής  οργουελικής πραγματικότητος που όλα μετατρέπονται στο αντίθετο τους , παραμορφώνονται και οι Τιτάνες κομματιάζουν την καρδιά σας.  Ονομάζετε τον  πόλεμο ειρήνη, το μίσος αγάπη, τον εχθρό  φίλο σας, το παράλογο λογικό, το  ψέμα αλήθεια, την αδικία δικαιοσύνη, τον μισανθρωπισμό ανθρωπισμό,την δουλεία  ωρομίσθια σύμβαση και την σκλαβιά, ελευθερία να πεθάνετε στην ουρά ενός νοσοκομείου ή συσσιτίου.
Και στην δική μας την εποχή, οι συνθήκες ήταν σκληρές σε ημερήσια διάταξη αλλά ήταν ξεκάθαρες.
Ήξερες το πρόσωπο του αντιπάλου, ποιος είναι φίλος σου, ποιος είναι εχθρός σου  και δεν υπήρχε η ομίχλη, η απάτη της ποσειδώνειας οργής.
Αγαπητοί μου συνέλληνες, ένας είναι ο εχθρός, όπως λέει και ο Νέστωρ ο σοφός.
Ο εγωισμός.
Εμείς οι Έλληνες, είμαστε τα κακομαθημένα, καλομαθημένα παιδιά της Ιστορίας.
Μιας ιστορίας λαμπρής. Το πλεόνασμα της ενέργειας,  της δύναμης, της γνώσης χρειάζεται να  διοχετεύεται σε σωστό σκοπό για να μη γίνεται αυτοκαταστροφικό και καταστροφικό.
Μην επαναλαμβάνετε τα λάθη του παρελθόντος. Μη χτίζετε τείχη  ανάμεσα σας. 
Δεν υπάρχουν ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί, μόνο άνθρωποι σωστοί.
Μην εξορίζετε τον Θεμιστοκλή , μην καταδικάζετε τον Μιλτιάδη,  μη καταδιώκετε τον Αλκιβιάδη,μην αυτοκτονείτε τον Σωκράτη, μη προσβάλλετε τον Αχιλλέα Αλέξανδρο,  μη θυσιάζετε τα καλύτερα παιδιά σας σαν τον Αγαμέμνονα σε μια υπέρμετρη  αρχομανία, μη φυλακίζετε τον Κολοκοτρώνη, μη δολοφονείτε τον Καποδίστρια.
Μη πληγώνετε την αξιοπρέπεια αυτού του  τόπου.
Μη ζητιανεύετε την ελευθερία σας. 
Κανείς δεν θα σας την χαρίσει 
Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον.
  Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι
Για σας. για τις δύσκολες μέρες έχω γράψει τις ιστορίες ενός αδελφοκτόνου πολέμου, ΚΤΗΜΑ ΕΣ ΑΕΙ.Τότε που οι καλύτεροι των Ελλήνων πολεμούσαν με τους άριστους των Ελλήνων, οι Μήδοι τρίβαν τα χέρια τους από την χαρά τους και ο δρόμος  για την Οδύσσεια του Ελληνισμού  άρχιζε.

Μελετήστε το για να διδαχθείτε από τα λάθη του παρελθόντος και να μη τα επαναλαμβάνετε.
"Ο αποκλεισμός του μυθώδους από την ιστορίαν μου ίσως την καταστήση ολιγώτερον τερπνήν ως ακρόαμα, θα μου είναι όμως αρκετόν, εάν το έργον μου κρίνουν ωφέλιμον όσοι θελήσουν να έχουν ακριβή αντίληψιν των γεγονότων, όσα έχουν ήδη λάβει χώραν, και εκείνων τα οποία κατά την ανθρωπίνην φύσιν μέλλουν να συμβούν περίπου όμοια. Διότι την ιστορίαν μου έγραψα ως θησαυρόν παντοτεινόν και όχι ως έργον προωρισμένον να υποβληθή εις διαγωνισμόν και ν' αναγνωσθή εις επήκοον των πολλών, διά να λησμονηθή μετ' ολίγον. (Α 22, μετάφραση του Ελ.Βενιζέλου)."

"Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων"
Θουκυδίδης ο Αθηναίος
Πολεμιστής του Πνεύματος και της Ζωής

Αστραία
 Στη Χώρα των Μεγάλων Πολεμιστών
16 02 2016  

7 σχόλια:

  1. Εχουν χασει οι λεξεις το νοημα τους καλη μου Αστραια οπως και τοτε..
    Το τελος του Πελοποννησιακου πολεμου βρηκε την Ελλαδα ερειπια ,μια κατασταση απο την οποια ποτε δεν ανεκαμψε..
    Σημερα ζει βιον παραλληλον..

    Aρρητος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι που δεν γνώριζα ! Ποιος Έλγιν ; http://maiandros.blogy.gr/post/1793-apisteyti-barbarotita-deite-pos-kai-giati-eksafanistike-i-arxaia-sparti%E2%80%A6

      Διαγραφή
  2. Εγωισμός και φιλαυτία,
    νομίζω πως είναι η αιτία, Άρρητε.
    Όπως και τότε
    Αστραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζούμε αδέρφια την παρακμή (και ίσως μας αξίζει) αφού από τους σοφούς προγόνους μας ,τίποτα δεν έχουμε διδαχθεί ! ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι επίπονη η διαδικασία της μάθησης, Σκόρπιες Σκέψεις
    Θα διδαχθούμε και θα ξαναγεννηθούμε ως έθνος και ως λαός
    και όλη της δύναμη θα χρειαστούμε.
    Ας είναι μαζί μας
    σε αυτόν τον πόλεμο των χαμένων ΛΕΞΕΩΝ άστρων.
    Λέανδρος Λαμπρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όμορφες λέξεις, γιομάτες νόημα ! Να έχεις μια δημιουργική εβδομάδα σου εύχομαι αγαπητέ ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! Δημήτρης Καρράς ( έχετε και το θαυμασμό των παιδιών μου .Η κόρη 21 και ο ο γιος 19 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός,
    αγαπητέ μου Δημήτρη Καρρά
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ!!!
    Εγώ είμαι 56 ετών και ο γιος μου 24
    και ο παππούς μας ΛΑΕΡΤΗΣ,
    πολλών ετών σοφός.
    Τρεις γενιές μαζί , χωρίς τα ΛΑΘΗ του παρελθόντος
    μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την σκοτεινή πλευρά της πολυεθνικής ληστείας και αρπαγής
    με νέα ΔΥΝΑΜΗ και ΙΣΧΥ.
    Καλή εβδομάδα
    Λέανδρος Λαμπρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί δεν γίνεσαι η αλλαγή... που θέλεις να δεις στον κόσμο;