Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Ε. Η έννοια της επιστήμης


 
Ε πιστήμη:
Η λογική... Θεά!
.
…από τον δρόμο... του Πεκ Σκοτ

Η πνευματική ανάπτυξη είναι ένα ταξίδι έξω από τον μικρόκοσμο και μέσα σε ένα ακόμα μεγαλύτερο μακρόκοσμο.
Για να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμο των προγενέστερων μας εμπειριών μας και να απαλλαγούμε από συναισθηματικές μεταφορές, είναι ανάγκη να μαθαίνουμε.
Πρέπει συνεχώς να διευρύνουμε την σφαίρα των γνώσεων μας και το οπτικό πεδίο μας με την αφομοίωση και την ενσωμάτωση των νέων πληροφοριών.
Η διαδικασία της διεύρυνσης είναι μείζον θέμα καi η αγάπη είναι μια
διεύρυνση του εαυτού μας να κινηθεί στο άγνωστο μιας καινούργιας εμπειρίας, υπερβαίνοντας το ‘εγώ’, όπου τίθεται και το θέμα της πειθαρχίας, μαζί με την εγκατάλειψη του παλιού εαυτού και τον θάνατο των φθαρμένων γνώσεων.


Για να αναπτύξουμε ένα πλατύτερο οπτικό πεδίο, πρέπει να έχουμε την θέληση να παρατηρήσουμε και να σκοτώσουμε το στενότερο οπτικό πεδίο.
Βραχυπρόθεσμα είναι πιο βολικό να μη το κάνουμε κα να μείνουμε εκεί που είμαστε και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον μικρόκοσμο.
Ο δρόμος ΄όμως της πνευματικής ανάπτυξης βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Αρχίζουμε δυσπιστώντας γι αυτό το μη οικείο, αμφισβητώντας συνειδητά την ισχύ των όσων έχουμε διδαχτεί και μας ήταν προσφιλή.

Ο δρόμος για την αγιοσύνη βρίσκεται στην αμφισβήτηση των πάντων.. .!
Ξεκινάμε κυριολεκτικά μαζί με την επιστήμη.
Αρχινάμε αντικαθιστώντας με την θρησκεία των γονέων μας με την θρησκεία της επιστήμης.
Πρέπει να επαναστατήσουμε κατά της θρησκείας των γονέων μας,
να απορρίψουμε την κοσμοαντίληψη τους που είναι πιο στενή από τις δικές μας δυνατότητες
και να αξιοποιήσουμε την δική μας προσωπική πείρα, μαζί με κείνη της ενηλικότητας μας καθώς και την πείρα της πρόσθετης γενεάς της ανθρώπινης ιστορίας.
Δεν υπάρχει κανένα είδος καλής δοκιμασμένης θρησκείας.
Για να είμαστε άνθρωποι, για να ξετυλίξουμε όσο πληρέστατα τις ικανότητες μας, η θρησκείας μας πρέπει να είναι προσωπική θρησκεία, σφυρηλατημένη ολότελα στο καμίνι των αμφισβητήσεων μας κα των αμφιβολιών μας, στο χωνευτήρι της δικής μας εμπειρίας της πραγματικότητας.
Λέει ο θεολόγος Άλαν Τζόουνς:
‘Ένα από τα προβλήματα μας είναι ότι πολύ λίγοι έχουν αναπτύξει μια ξεχωριστή ζωή.Το κάθε τι μας φαίνεται να είναι από δεύτερο χέρι, ακόμα και οι συγκινήσεις μας.
Σε πολλές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να βασιζόμαστε σε πληροφορίες από δεύτερο χέρι για να μπορέσουμε να ενεργήσουμε.
Δέχομαι ανεξέλεγκτα ότι μου πει ένας γιατρός, ένας επιστήμονας, ένας αγρότης.
Δεν μου αρέσει αυτό.
Είμαι όμως υποχρεωμένος να το κάνω, διότι αυτοί έχουν σπουδαίες βιωματικές γνώσεις που εγώ δεν τις έχω.
Πληροφορίες από δεύτερο χέρι για την κατάσταση των νεφρών μου, για τις συνέπειες της χοληστερίνης και για το πώς τρέφονται οι κότες μπορώ να τις δεχτώ.
Αλλά όταν πρόκειται για ζητήματα νοήματος, σκοπού και θανάτου δεν μπορώ να τις δεχτώ, οι πληροφορίες από δεύτερο χέρι δεν αρκούν.
Δεν μπορώ να επιβιώσω με μια από δεύτερο χέρι πίστη σε ένα θεό.
Πρέπει να υπάρχει ένας προσωπικός λόγος, μια μοναδικά δική μου αντιμετώπιση, αν θέλω να νιώθω ζωντανός.
Έτσι για την δική μας πνευματική υγεία και ανάπτυξη οφείλουμε να πλάσουμε την δική μας προσωπική θρησκεία , αλλά τι σημαίνει εκείνο:
Η θρησκεία της επιστήμης!
Η επιστήμη είναι μια θρησκεία επειδή είναι μια κοσμοαντίληψη εξαιρετικά πολυσύνθετη με ορισμένα μείζονα αξιώματα.Πολλά από αυτά είναι σαν τα ακόλουθα:
Το σύμπαν είναι πραγματικό και συνεπώς αξιόπιστο αντικείμενο, ενεργεί λογικά, δηλαδή ακολουθεί ορισμένους νόμους και κανόνες, αλλά τα ανθρώπινα όντα είναι φτωχοί μελετητές υπόκειται σε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις ,αντί να καταλάβουν εκείνο που υπάρχει.
Συνεπώς τα ανθρώπινα όντα για να εξετάσουν και να καταλάβουν με ακρίβεια κάτι οφείλουν να υποτάσσονται στην αυθεντία της επιστημονικής μεθόδου.
Η ουσία αυτής της μεθόδου, είναι η εμπειρία, πράγμα που σημαίνει δεν μπορούμε να ξέρουμε κάτι αν δεν το έχουμε δοκιμάσει πραγματικά.
Αν και η μεθοδολογία της επιστήμης αρχίζει με την εμπειρία, η απλή εμπειρία δεν είναι άξια εμπιστοσύνης, για να γίνει αξιόπιστη πρέπει να μπορεί να επαναλαμβάνεται συνήθως με την μορφή πειράματος.
Επιπλέον η εμπειρία πρέπει να είναι επαληθεύσιμη, δηλαδή άλλοι άνθρωποι να έχουν την ίδια εμπειρία κάτω από ίδιες συνθήκες.
….Η επιστήμη είναι μια θρησκεία σκεπτικισμού πάντοτε.Για να δραπετεύσουμε από τον μικρόκοσμο της παιδικής μας ηλικίας, της κουλτούρας της και των δογμάτων της και από τις μισές αλήθειες που μας είπαν οι γονείς μας είναι απαραίτητο να είμαστε δύσπιστοι για τι νομίζουμε ότι έχουμε μάθει μέχρι τώρα.
Η επιστημονική τάση είναι εκείνη που θα μας δώσει την δυνατότητα να μεταβάλουμε την προσωπική μας εμπειρία του μικρόκοσμου σε προσωπική εμπειρία του μακρόκοσμου.
Πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε επιστήμονες.Όμως αν η υπερβολική πίστη στο θεό είναι μια μορφή ψυχοπαθολογίας,και οι φανατισμοί και οι θρησκευτικές εμμονές δεν είναι σίγουρα δείγμα
καλής ψυχικής υγείας, οι επιστήμονες έχουν την τάση να πετούν το μωρό μαζί με τα απόνερα.
Ο νεοφώτιστος επιστήμονας, που πρόσφατα κατέληξε ή μεταστράφηκε στην επιστημονική κοσμοαντίληψη μπορεί να είναι τόσο φανατικός, όσο και ένας χριστιανός σταυροφόρος ή ένας στρατιώτης του Αλλάχ.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν φθάνουμε στην επιστήμη από μια κουλτούρα και ένα περιβάλλον όπου η πίστη στο θεό συνδέεται στενά με την άγνοια, την προκατάληψη, την ακαμψία και την υποκρισία, κρατάμε ""όλες αυτές τις αποσκευές...


Ένα σημάδι ωριμότητας στους επιστήμονες μπορεί να είναι η συνειδητοποίηση ότι η επιστήμη είναι υποκείμενη στο δογματισμό όπως και κάθε άλλη θρησκεία.
Είναι απαραίτητο για την πνευματική ανάπτυξη να γίνουμε επιστήμονες που θεωρούν με κάποιο σκεπτικισμό τα όσα έχουν διδαχτεί και να είμαστε επιφυλακτικοί στην ειδωλοποίηση των επιστημονικών εννοιώνΕίναι επίσης, απαραίτητο να μη γίνουν τα μάτια μας ανάπηρα από την επιστημονική οπτική του τούνελ. Και είναι εξ ίσου απαραίτητο το κριτικό μας ταλέντο και η ικανότητα μας για σκεπτικισμό να μη τυφλωθούμε από εκτυφλωτική ομορφιά του πνεύματος.

Επιστήμη... τεχνοκρατία... μηχανοκρατία... θεοκρατία
ή... διευρυμένη κοσμοαντίληψη του Γνωστού;

Επιστημονιολόγος της Λάιον
21ος Αιών

21 σχόλια:

  1. Φανταστητε οτι ειστε σε μια τεραστια παραλια η οποια σας ανηκει.
    Ποσους κοκκους αμμου μπορει να περιεχει! Αμετρητους,δισεκατομμυρια?Ισως.
    Θεωρηστε οτι ενας κοκκος απο αυτην την αμμουδια ειναι ενας τοπος,ο οποιος κατοικηται απο καποια πλασματα.(6Δις)Υπολογιστε το μεγεθος τους!
    Ενα μερος του πληθυσμου του τοπου αυτου σας προσκηναει για θεο και ελπιζει να πατε σ αυτον τον κοκκο να σας κανει βασιληα!
    Μα ηλιθιοι μου ανηκει ολη η αμμουδια!!!
    Σε πραγματικα μεγεθη σαφως ολοι οι κοκκοι ολων των ακρογιαλιων ειναι πεπερασμενο συνολο μπροστα στην απεραντοσυνη του Συμπαντος.
    Αυτες ειναι οι θρησκειες! ετσι καπηλευονται και σμικρενουν την εννοια του θεου για να τον φερουν στα μετρα του ανθρωπου? Πολυ φοβαμαι στο μετρο της μυγας,και της κατσαριδας ισως.
    Απο την αλλη μερια οι Ελληνες μιλησαν και ειπαν οτι ο Ανθρωπος μεσα απο συγκεκριμενο τροπο ζωης και θεωρησης των πραγματων μπορει να δει οτι βλεπει και ο Θεος!
    Τι οριζει την διαφορα αναμεσα στους ελληνες και τους χριστιανους,ας αφησουμε τον δασκαλο να μας το πει.
    (Εκεινο που οριζει τη διαφορα ειναι κατι απλο και σαφες,οσο και το φυλλο της ελιας.Αλλα γι αυτο ειναι απολυτο και ακραιο.
    Η διαφορα ειναι πως οι ελληνες οικοδομησαν εναν κοσμο που στηριζεται στην παρατηρηση και την νοηση,ενω οι χριστιανοι οικοδομησαν εναν κοσμο που στηριζεται στην υποθεση και την φαντασια)Δ.Λιαντινης.
    ..................
    Οσο για την Επιστημη,ναι ελοχευει ο κινδυνος να γινουμε δογματικοι και να πεσουμε στο ιδιο λαθος.
    Εχουμε ομως τις πιθανοτητες να το αποφυγουμε αν μεινουμε κοντα στην ετυμολογια της λεξης,
    Επιστημη,Επι-Ισταμαι Ειμαι κοντα και παρατηρω.Δεν Προ-ισταμαι,
    Υφ-Ισταμαι Η Περι-Ισταμαι.

    Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους!
    Το θεμα ειναι πραγματικα ανεξαντλητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτες ειναι οι θρησκειες! ετσι καπηλευονται και σμικρενουν την εννοια του θεου για να τον φερουν στα μετρα του ανθρωπου? Πολυ φοβαμαι στο μετρο της μυγας,και της κατσαριδας ισως.

    Η διαφορά ειναι πως οι Έλληνες,
    παιδιά του Ήλιου,
    οικοδομησαν εναν κοσμο που στηριζεται στην γνώση στην αυτογνωσία, στην γενναιότητα, την περηφάνεια, στην εξερεύνηση και στο μέτρο,
    ενω οι χριστιανοι,
    νόθα παιδιά του εβραισμού,
    αλλά σην ουσία πλήρως καθοδηγούμενα,
    οικοδομησαν εναν κοσμο που στηριζεται στον φόβο, στον τρόμο στην δουλεία, στην τυρρανία, στην κοπαδοποίηση στην επαιτεία και στην "σκιώδη" παρασκηνική μεθοδολογία,
    για να τον απομυζούν και να τον εκμεταλεύονται άγρια.

    Με το πρόσχημα του χριστιανισμού
    "ο περιούσιος λαός" της Παλαιάς Διαθήκης, έμμεσα προσπάθησε να πάρει την εξουσία και να επαληθεύσει την υπόσχεση του θεού του...
    Γι αυτό και δεν αναγνώρισε επίσημα
    ποτέ,
    το καλύτερο Εβραιόπουλο του,
    γιατί,ποιός άλλος θα τον αναγνώριζε τότε;;;...

    Μακιαβελική καθαρά τακτική!

    Η ιστορία απέδειξε
    ότι δεν τα κατάφερε ολοκληρωτικά
    και τώρα που ληξει η διορία του,
    ο χριστιανισμός καταρρέει
    " εκ των έσω".
    πράγμα που το γνώριζε- κάποιοι τουλάχιστον-
    και το φοβόταν τόσο... μα τόσο πολύ...;)

    Έτσι είναι Φύλακα!
    Επιστημη,Επι-Ισταμαι Ειμαι κοντα και παρατηρω.Δεν Προ-ισταμαι,
    Υφ-Ισταμαι Η Περι-Ισταμαι.

    Γνωρίζω καλά...
    Το θεμα ειναι πραγματικα ανεξαντλητο!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι. Επίσταμαι, δεν προΐσταμαι.
    Στην πραγματικότητα είμαι από πάνω, ή μάλλον βλέπω κάτι ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές.
    Η επιστήμη σαν έννοια λοιπόν είναι το ζενίθ.
    Για να δω όμως κάτι πρέπει να καταλάβω πρώτα ότι είναι εκεί...
    Προΐσταμαι λοιπόν και περι-ίσταμαι προκειμένου να καταλήξω.
    Εννοώ πως πολλές φορές είναι απαραίτητο να μυρίσουμε λίγο τα νύχια μας ότι κάπου κάτι υπάρχει και στη συνέχεια να το ανασύρουμε από την κρυψώνα του τη φτιαγμένη από δογματικές αντιλήψεις.
    Η καθιερωμένη πίστη, έχει να κάνει με τις θρησκείες. Κυρίως με αυτές. Αλλά έχει να κάνει και με κάτι άλλο. Με το δογματισμό κάποιων επιστημόνων στις πρωτύτερες κάποτε καλά στηριγμένες αξιώσεις οι οποίες τους προσέφεραν μία άνετη ζωή μέσω χρηματοδοτήσεων και μία καριέρα μέσω δημοσιεύσεων.
    Θέλω να δω "επιστήμονες" να παραδέχονται τα λάθη τους.
    Και δεν το κάνουν.
    Για παράδειγμα, ο Τόμας Έντισον όσο κι αν προσέφερε, πήγε την τεχνολογία και τη μηχανολογία 30 χρόνια πίσω με την εμμονή του στο συνεχές ρεύμα.
    Βέβαια, η τεχνολογία και οι μηχανές δε μπορεί να είναι δόγμα. Ούτε λοιπόν τεχνοκρατία, ούτε μηχανοκρατία.Για τη θεοκρατία αρκεί σαν απάντηση το ότι για οκτώ τουλάχιστον αιώνες η θεοκρατία επέτρεψε τη συγγραφή και ανάγνωση επιμελώς κατασκευασμένων βίων αγίων. Όχι μόνο δεν επέτρεπαν την επιστημονική αναζήτηση, αλλά και ότι έγραφαν ήταν συχνά ψέμα.

    Η διευρυμένη κοσμοαντίληψη του γνωστού λοιπόν.

    Γιατί στην πραγματικότητα τα γνωστά είναι πολύ περισσότερα απ' ότι νομίζουμε. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, μέσω φιλοσοφίας και μόνο, κατέληξαν σε πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα.
    Γιατί επιστήμη σημαίνει αληθινή γνώση. Αλλά η αλήθεια είναι μέσα μας...
    Διευρυμένη κοσμοαντίληψη του γνωστού λοιπόν, με θεμιτή τη βοήθεια της τεχνοκρατίας και της μηχανοκρατίας προκειμένου να φτάσουμε πραγματικά στην επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσυπογραφω το σχολιο σου ΕΛ.ΖΙΝ και επιτελους να τελειωσουμε με τον ελληνοχριστιανισμο.Αυτη η χιμαιρα,η πομφολυγα,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
    Υπαρχει Ελληνισμος,και χριστιανισμος,
    Σαυτη την ζωη η Ελληνας θα εισαι η χριστιανος!
    Μια και εξω και μια για παντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυρίως με αυτές. Αλλά έχει να κάνει και με κάτι άλλο. Με το δογματισμό κάποιων επιστημόνων στις πρωτύτερες κάποτε καλά στηριγμένες αξιώσεις οι οποίες τους προσέφεραν μία άνετη ζωή μέσω χρηματοδοτήσεων και μία καριέρα μέσω δημοσιεύσεων.Η διευρυμένη κοσμοαντίληψη του γνωστού λοιπόν.

    Γιατί στην πραγματικότητα τα γνωστά είναι πολύ περισσότερα απ' ότι νομίζουμε. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, μέσω φιλοσοφίας και μόνο, κατέληξαν σε πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα.
    Γιατί επιστήμη σημαίνει αληθινή γνώση. Αλλά η αλήθεια είναι μέσα μας...
    Διευρυμένη κοσμοαντίληψη του γνωστού λοιπόν, με θεμιτή τη βοήθεια της τεχνοκρατίας και της μηχανοκρατίας προκειμένου να φτάσουμε πραγματικά στην επιστήμη

    ...μέ κέντρο τον Άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του και όχι μόνο
    μια υλική αποχαύνωση ή στέρηση...

    Φύσα Άνεμε... φύσα δυνατά
    και όλοι μαζί σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πραγματικού υποκινητές του χριστιανισμού δεν πιστεύουν πουθενά,
    παρά μόνο στην τσέπη τους και στην εξουσία και κάθε άλλο παρά "χριστιανοί"... είναι.

    Ο λαός όμως,
    αυτές οι μάζες που άγονται και φέρονται, μπορεί να νομίζουν ότι είναι χριστιανοί
    και να ψέλνουν τον Ακάθιστο Ύμνο,
    προσκυνώντας ένα Ιουδαικό θεό,
    ενώ,
    ο πατριάρχης παραδίδει την πόλη στον Τούρκους και μη δεχόμενος την βοήθεια της Δύσης για να μη περάσει σε δεύτερη μοίρα ...από τον Πάπα.


    Το θέμα είναι, με τους Έλληνες... Είναι τόσο αφελείς και ανόητοι
    ή υπάρχουν τόσοι πολλοί Εφιάλτες
    που συνεχίζουν την προδοσία ακόμη
    και εξακολουθούν να "ανοίγουν τις πόρτες" ακόμη...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπέρα αδέρφια μαχητές της ζωής και του θανάτου

    Κάποτε είχα γράψει το εξής ρητό "Για να συναντήσεις την αλήθεια πρώτα πρέπει να κλέισεις ραντεβού με την αμφισβήτηση

    Η μόνη θρησκεία ειναι αυτή της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης των πάντων , πάντα με συγκριτική έρευνα στα πλαισια της επιβεβαίωσης και αντικειμενικότητας. Διεύρυνσης του γνωστού και μετουσίωσης του αγνώστου σε γνωστού με εσωτερική κατάσταση και ομαλή θεμελίωση. ΠΡΟΣΟΧΗ! οχη σκλάβοι της αμφισβήτησης για την αμφισβήτηση και την αμφιβολία! οχι σκλάβοι της νηφαλιότητας. Ο πολεμιστής πρέπει να κάνει πάντα τους σωστούς λογισμούς και ελιγμούς για να συναντήσει την αλήθεια και οι μάχες που έχει να δώσει με την καρδιά και το νου είναι σκληρές!

    Η θρησκείες είναι παντού Η ΟΜΑΔΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΛΠ) είναι θρησκεία , τα κόμματα το ίδιο, ιδέες , αντιλήψεις , αιρέσεις, σωματεία όλα θέλουν να αλυσοδέσουν τον άνθρωπο απο το μυαλό του και απο την σάρκα και να τον έχουν δέσμαιο. Ο άνθρωπος γεννηθηκε για να είναι ελευθερος και να διάγει την ελευθερία σε όλα τα επίπεδα νοητικά , συναισθηματικά κλπ.
    Μέσο της ελευθερίας της αγάπης και της μη ταύτιτσης μπορεί ακόμα να σπάσει και να θριματίσει τους τοίχους του νού που του έχει προσάψει η κοινωνική του διαμώρφωση και η γονική του παιδεία.

    ΕΜΠΡΟΣ ! με τα σπαθιά ! της βούλησης, πιστης , αγαπης και ελευθεριας ας σπάσουμε τα τείχη ...να είμαστε ανοιχτόι στους πάντες και στα πάντα να ΑΚΟΥΜΕ και να μετουσιώνουμε κάθε πληροφορία ως προς εργαλείο εξερεύνησης γνωστού και αγνώστου με σκοπό την εσωτερική μας εξέλιξη μακριά απο το οτιδήποτε.....

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ μια σκεπτικιστικη θρησκεια ειναι που συναντα τοιχος στο 3διαστατο εκδηλωτικο σωμα που με υλικους σκοπους καλπάζει!

    ΤΕΛΟΣ!!!

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ εύκολη η απάντηση στην ερώτησή σας..σίγουρα η διευρυμένη κοσμοαντίληψη του γνωστού και ακόμα περισσότερο του Αγνώστου...
    Πόσο συμφωνώ με όσα διάβασα στην ανάρτησή σας!!
    Πόσο μου χαρούμενη είμαι που ξέρω τόσο λίγα και υπάρχει ένα τόσο απεριόριστο Άγνωστο για το Οποίο δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα, παρά έχω ρίξει μόνο μερικές "πεταχτές" ματιές..αυτό δεν μου προξενεί φόβο, αντιθέτως μου προκαλεί χαρά, σαν το παιδάκι που ανακαλύπτει νέα πράγματα και χαίρεται.
    Πόσο δίκιο έχετε, καλοί μου και αγαπημένοι πολεμιστές...
    Ας εγκαταλείψουμε τον παλιό εαυτό και τις φθαρμένες γνώσεις.
    Ας αναπτύξουμε ένα πλατύτερο οπτικό πεδίο και ας βλέπουμε πέρα από τη μορφή και την προσωρινότητά της.
    Ας μην επιτρέπουμε στην σκέψη μας να μπαίνει σε στενά ή φαρδιά καλούπια.
    Ας ξεβολευτούμε κι ας θυμηθούμε..
    Ας ΜΕΤΑ-ΝΟΗΣΟΥΜΕ.
    Ας βιώσουμε την προσωπική μας θρησκεία.
    Ας δεχτούμε το κβαντικό άλμα για τον εαυτό μας, και δεν θα βιώνουμε πια τίποτα από δεύτερο χέρι...

    Να έχετε μια υπέροχη Κυριακή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα πολεμιστές!
    Ο Δρόμος, συμφωνώ, είναι η έρευνα!
    Τα πάντα είναι διαστρεβλωμένα!
    Κριτικός νους , πείραμα κα επαλήθευση είναι τα μέσα!
    Όλες οι θρησκείες έχουν έχουν αλλοιωθεί.
    Σα να ζουμε σε φρενοκομείο, αποδεχόμαστε πράγματα!
    Στις χριστιανικές εκκλησίες διαβάζουν στον άμβωνα το << όποιος έχει δυο χιτώνες , να δίνει τον έναν >> και οι αρχιερείς είναι βουτηγμένοι στο χρυσάφι των στολών τους... Ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή πεθαίνει, κάπου ένα παιδί από τη φτώχεια...
    Εμένα εδώ σταματάει το μυαλό μου...
    Δεν υπάρχει άλλος τρόπος φίλοι μου, από το να γίνουμε στον μικρόκοσμο μας, η αλλαγή που θέλουμε να γίνει στον κόσμο!
    Αυτό πολύ σωστά, το τονίζεται, είναι η σημαία μας!
    Θρησκεία είναι να κάνουμε το καλό και επιστήμη η έρευνα και γνώση της αιτίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις διάβασα και τον διάλογο που έγινε στα προηγούμενα σχόλια...
    Συμφωνώ απόλυτα με τον Πολεμιστή της καρδιάς..
    Θα ήθελα να καταθέσω ένα προβληματισμό, κυρίως στον αγαπητό Φρύκτωρο:
    Δεν αμφισβητώ ότι οι εκπρόσωποι του χριστιανισμού διέπραξαν τρομερά εγκλήματα στο όνομα της αγάπης. Αυτό όμως δεν αλλάζει καθόλου το νόημα της αγάπης όπως την δίδαξε ο Ιησούς, και ας ήταν Εβραίος.
    Και όπως γράψατε κι εσείς στην ανάρτησή σας, καλοί μου και αγαπημένοι συμπολεμιστές,
    "ας μην πετάξουμε και το μωρό μαζί με τα απόνερα"..
    Ο Θεός δεν γνωρίζει εθνικότητες και δεν υπάρχουν εκλεκτοί λαοί, ούτε Ιουδαίοι, ούτε Έλληνες. Όλοι είμαστε ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, Παιδιά ενός Θεού.
    Οι εθνικότητες είναι και αυτές καλούπια- φαρδιά ή στενά δεν έχει σημασία.
    Οι Έλληνες, όπως και όλοι οι λαοί, παρουσίασαν σοφούς και φωτισμένους ανθρώπους, που είχαν επίγνωση της αλήθειας.
    Η αλήθεια δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Ούτε Έλληνα, ούτε Εβραίου, ούτε Ινδού, ούτε Τούρκου.
    Όλα αυτά είναι μορφές και καλούπια.
    Ας μην υπερασπιζόμαστε τίποτα από αυτά.
    Ας μην βάζουμε περιορισμούς όπως "ή Έλληνας, ή χριστιανός".
    Ας είμαστε ελεύθεροι!
    Όπως είπε και ο καλός μου LOCKHEART: "Ελευθερία ή θάνατος"
    ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΟΥ. ΟΛΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΚΕΨΗ.
    ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Υ.Γ και εφόσον αυτός ο κόσμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαζική προβολή των δικών μας σκέψεων, ας αναρωτηθούμε τι εκφράζει το πρόσφατο σκάνδαλο με τον Εφραίμ;
    Ας πάμε πέρα από το τι φαίνεται, και ας αναζητήσουμε την πραγματική αιτία. Εμείς είμαστε άμοιροι ευθυνών; Όλα αυτά συμβαίνουν κάπου εκεί έξω από τους "κακούς χριστιανούς" και εμείς είμαστε "υπεράνω";

    Μου φαίνεται ότι άνοιξα μεγάλη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά κάνεις,
    Χριστίνα,
    και ανοίγεις αυτή την συζήτηση μέ ένα διάλογο επιπέδου και τόσο καλή πρόθεση!

    Στην δική σου περίπτωση υπάρχει μια αγνότητα ψυχής και σκέψης
    και η λαχτάρα για κατανόηση και διεύρυνση και η συμπάθεια στην εσωτερική φιλοσοφία του Χριστιανισμού , η οποία έχει ενδιάφεροντα σημεία και δεν θα αποτελούσε μέρος της κριτικής
    διάκρισης,
    αν είχε παραμείνει στον φιλοσοφικό στοχασμό!

    Όμως εσύ είσαι έξω από στημένα παιγνίδια και ειδικά μαγειρέματα,
    δεν είσαι μέρος της εξουσίας
    και δεν κατευθύνεις τα πράγματα...

    Στην δική σου πρίπτωση δεν υπαρχει σκοπιμότητα γιατί δεν υπάρχει...
    ""συμφέρον...γιαυτό και διατύπωνεται τόσο όμορφα και με τόση ευγένεια ψυχής.
    Δεν αφορά όμως την πλειοψηφία
    των χριστιανομελετητών...

    Πρέπει όμως να το δούμε και αυτό
    και να μπορούμε να το διακρίνουμε, όπως και κάποια άλλα πράγματα
    ...προσεχώς;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θρησκεία είναι να κάνουμε το καλό και επιστήμη η έρευνα και γνώση της αιτίας.

    Χωρίς βαθιά προσωπική αλλαγή, με πλήρη ανάληψη της ευθύνης του καθενός μας δεν μπορεί να υπάρξει
    ουσιαστική αλλάγη για τον κόσμο.

    Επειδή όμως τα πράγματα έχουν φθάσει στο όριο τους είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε,
    μαζί με... το άλμα,
    φίλε μας Ατείχιστη Πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μεσημέρι μαχητή!
    "Για να συναντήσεις την αλήθεια πρώτα πρέπει να κλέισεις ραντεβού με την αμφισβήτηση"

    Μετά θα ξεκινήσεις το ταξίδι της γνώσης χωρίς να ξεμένεις και να επαναπαύεσαι πουθενά, αλλά στερεώνοντας και συνδέοντας την γνώση και μη μένοντας στην αμφισβήτηση ούτε στην διαύγεια.


    ΕΜΠΡΟΣ ! με τα σπαθιά ! της βούλησης, πιστης , αγαπης και ελευθεριας ας σπάσουμε τα τείχη ...να είμαστε ανοιχτόι στους πάντες και στα πάντα να ΑΚΟΥΜΕ και να μετουσιώνουμε κάθε πληροφορία ως προς εργαλείο εξερεύνησης γνωστού και αγνώστου με σκοπό την εσωτερική μας εξέλιξη μακριά απο το οτιδήποτε.....

    Εμπρός στο δρόμο της καρδιάς,
    καρδιοπολεμιστή, όλοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Π.χ Χριστίνα,
    για να ακολουθήσουμε τα αντίθετα αχνάρια του Ερμή,
    Ας φανταστούμε την αντίθετη περίπτωση:
    Να δούμε την ιστορία του Σωκράτη, που τον καταδίκασαν σε θάνατο, οι Αθηναίοι, που μίλησε και είπε πού σπουδαία πράγματα και τον καταπληκτικό μαθητή του τον Πλάτωνα.
    Κάποιοι Έλληνες αποφασίζουν να το αξιοποιήσουν και να τον επιβάλουν σαν θρησκεία στους λαούς της μέσης Ανατολής, και όχι μόνο,
    και το καταφέρουν.
    Έτσι αυτή την στιγμή κάθε Πάσχα, προσκυνούν τον Σωκράτη και τον μαθητή του αγιοποιημένο, μαζί με πλούσια αφιερώματα στην αρχαία Ελλάδα.
    Μ, Σάββατο Αδωνίς, Ορφέας και Ευρυδίκη.
    Κυριακή βιογραφία του Απόλλωνα του Τυανέα και του φίλου του που "ανάστησε".
    Μ. Δευτέρα, Ο βίος του Πυθαγόρα και οι εντολές του Μίνωα
    Κλπ.
    Το αντίστοιχο δηλαδή που συμβαίνει τώρα:
    Μ.Σ΄ββατο Ο Μωυσής τα φίδια κλπ
    Μ.Δευτέρα,Δαβίδ, βιογραφία.
    Μ.Τριτη,Εσθήρ,Τετάρτη Νώε, Πεμπτη Σολομών κοκ
    Το ίδιο και στις 25 Δεκεμβρίου, αφιέρωμα στο Διόνυσο….

    Ποιος πιστεύεις θα είχε το κέρδος από αυτή την ιστορία;
    Θα ήταν τόσο αθώα και χωρίς σκοπιμότητα;

    Πως είναι δυνατόν κάποιες ταλαίπωρες Ελληνίδες γριούλες, άδολες ψυχές , στα ορεινά χρονιά,
    μια ζωή στην βιοπάλη να πηγαίνουν στην εκκλησία και να ξέρουν την θυσία του Αβραάμ και τον Ισαάκ και την σταύρωση του Ιησού, την Βίβλο και να αγνοούν την ύπαρξη του Λεωνίδα, του Πυθαγόρα και του Αριστοτέλη, τη θυσία της Ιφιγένειας, την επιστροφή της Περσεφόνης, τον Αριστείδη τον δίκαιο, τον Όμηρο; Και όχι μόνο…!

    Είναι τυχαίο αυτό ή μεθοδευμένο;

    Με αφορμή τον Ιησού ποια κουλτούρα παρελαύνει συνεχώς;
    Ποια ιστορία δημοσιοποιείται;
    Ποια πρότυπα καθιερώνονται;

    Δεν κρίνουμε την φιλοσοφική κοσμοθέαση του Ιησού ή την εθνικότητα του, αλλά το πώς αυτή χρησιμοποιήθηκε και που στόχευσε.
    Είναι ολοφάνερο ότι θέλησε να επιβληθεί εξουσιαστικά και πίσω από αυτό
    υπάρχει μια τεράστια οικονομική επιχείρηση, ιμπεριαλιστική, χωρίς συγκεκριμένη εθνικότητα.
    Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αμάρτημα του χριστιανισμού και η κύρια κριτική που του γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν διαφωνώ καθόλου με όλα αυτά...
    Γνωρίζω ότι οι περισσότερες αν όχι όλες οι χριστιανικές γιορτές είναι βασισμένες σε αρχαίες ελληνικές...όπως και πάρα πολλές εκκλησιές και μοναστήρια είναι χτισμένα πάνω σε αρχαίους ναούς...ότι οι αρχαία Ελλάδα ήκμασε σε μια χρυσή εποχή του πνεύματος και "φώτισε" και "φωτίζει" με την Σοφία της την εποχή του τότε και του τώρα...
    όπως δεν διαφωνώ ότι ο χριστιανισμός έδρασε και δρα σκοταδιστικά, και εξυπηρετεί πολιτικο-οικονομικές σκοπιμότητες....
    αυτό που, απλά, επισημαίνω είναι ότι ναι μεν αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν, αλλά αν εστιάζουμε υπερβολικά πάνω σε αυτά δεν τα θεραπεύουμε παρά τα διαιωνίζουμε και δίνουμε βάση σε ένα νέο φαύλο κύκλο συγκρούσεων...
    Αυτό που προτείνω, είναι να συν-χωρέσουμε, να ανατρέψουμε τον παλιό τρόπο σκέψης που μας δίδαξαν οι σκοταδιστικές εποχές και να εστιάσουμε στο Φως εκ των ένδον και να μην αναλύουμε άλλο το σκοτάδι...μας περιορίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Και εμείς συμφωνούμε Χριστίνα σε αυτό,
    Να συν-χωρήσουμε ,να κατανοήσουμε, να συζητήσουμε σε
    Συμπόσια πλατωνικών διαλόγων ,
    με κάποιες προυποθέσεις
    όμως
    …όπως να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος,
    να δεσμευτεί όλη η περιουσία,
    να πάψει η μισθοδοσία των ιερέων ,
    η επικάρπια του θρησκευτικού όρκου,
    τα φεστιβάλ και τα μονόπλευρα αφιερώματα στην Βίβλο,
    να γίνει το μάθημα θρησκειολογίας ,
    να τονιστεί το μάθημα της φιλοσοφίας,
    να σταματήσει ο νηπιοβαπτισμός
    και όποιος θέλει να πιστεύει όπου θέλει και αυτό τον βοηθά στην ζωή του.

    Δεν υπάρχει ουδέν μεπτόν στην άδολη πίστη ενός απλού ανθρώπου και δεν αποτελεί μέρος ουδεμίας κριτικής…

    Ομως Χριστίνα ,Χριστινάκι μας,
    πόσο θα χαροποιήσει μια τέτοια πρόταση τους χριστιανούς ιερείς της ..αγάπης και της ανιδιοτέλειας;

    Ας απαρνηθούν τα υλικά αγαθά και την δομημένη εξουσία,
    να μας αποδείξουν ότι η πίστη τους αρκεί και είναι δυνατή
    …και ο
    αληθινός θεός τους δεν έχει ανάγκη τα εγκόσμια,
    όπως διατυμπανίζουν τόσους αιώνες…και ας αφοσιωθούν στο εσωτερικό νόημα του χριστιανισμού και την πνευματική τους εξέλιξη που παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον και έχει ένα νόημα…;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ με όλα όσα προτείνετε...
    Με καλύψατε απόλυτα..
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είσαι αθώα και η καρδιά είναι καθαρή και θέλει να παραμείνει έτσι, γιαυτό συμφωνείς και αποδεικνύεις,
    ότι αυτά που λες τα πιστεύεις και τα εφαρμόζεις και μας κάνει πολύ χαρούμενους, αυτή σου η συνέπεια,
    διαλύοντας κάθε αμφιβολία για ιδιοτέλεια.

    Είσαι ένα καλό ζωντανό παράδειγμα του εσωτερικού χριστιανισμού και όχι μια «νεκρωμένη γραφή», ύποπτη, δόλια και σκοτεινή.

    Δυστυχώς δεν είσαι η πλειοψηφία των «καθαρόαιμων»… που μάλλον
    συμφωνούν καθόλου με αυτά.

    Με τους συγκεκριμένους εκπροσώπους, έχουμε μερικές εκκρεμότητες που θα τις δούμε… προσεχώς…

    Να είσαι καλά και να βαδίζεις στο Φως και όπου σου αρέσει
    και σε κάνει ευτυχισμένη,
    μαζί με τους άλλους άνθρώπους γύρω σου
    συνεπές και αξιολάτρευτο κορίτσι μας;)!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είσαι αθώα και η καρδιά είναι καθαρή και θέλει να παραμείνει έτσι, γιαυτό συμφωνείς και αποδεικνύεις,
    ότι αυτά που λες τα πιστεύεις και τα εφαρμόζεις και μας κάνει πολύ χαρούμενους, αυτή σου η συνέπεια,
    διαλύοντας κάθε αμφιβολία για ιδιοτέλεια.

    Είσαι ένα καλό ζωντανό παράδειγμα του εσωτερικού χριστιανισμού και όχι μια «νεκρωμένη γραφή», ύποπτη, δόλια και σκοτεινή.

    Δυστυχώς δεν είσαι η πλειοψηφία των «καθαρόαιμων»… που μάλλον
    συμφωνούν καθόλου με αυτά.

    Με τους συγκεκριμένους εκπροσώπους, έχουμε μερικές εκκρεμότητες που θα τις δούμε… προσεχώς…

    Να είσαι καλά και να βαδίζεις στο Φως και όπου σου αρέσει
    και σε κάνει ευτυχισμένη,
    μαζί με τους άλλους άνθρώπους γύρω σου
    συνεπές και αξιολάτρευτο κορίτσι μας;)!
    Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να παραθέσω κάτι;
    Έχουμε ένα αλλοδαπό Ραββίνο, που μάλλον δεν έζησε ποτέ.
    Από την άλλη, υπαρκτούς προγόνους, που σίγουρα πάτησαν το πόδι τους στη Γη, και κάποιες θεότητες με κοινή ζωή, που προϋπήρξαν και που μάλλον επίσης δεν έζησαν ποτέ.
    Χωρίς να παίζει ρόλο η φυλετική συνέχεια, σίγουρα κάποιοι άνθρωποι που έζησαν στην ίδια Γη με μας, προφανώς είναι αρκετά πιο συγχρονισμένοι ώστε να μη αναζητούν ένα τόπο χλοερό για τους νεκρούς τους, αφού ευτυχώς η ιερή τούτη Γη ήταν ανέκαθεν χλοερή.
    Επίσης, ήταν αρκετά πιο ηθικοί ώστε να βρει κανείς καλύτερα παραδείγματα από την εκπορνευόμενη Σάρα της οποίας τη ζωή τάζει η ευχή του γάμου "ως ευλόγησες τον Αβραάμ και τη Σάρα".
    Ακόμη, η διδασκαλία του Ραββίνου και των πνευματικών απογόνων του, θα μπορούσε να αποδώσει τα του καίσαρος τω καίσαρι στους Μήδες οι οποίοι θυσίαζαν βρέφη στον Βάαλ όταν έβαλαν στο μάτι τη Γη του φωτός. Κι όλα τα αποφθέγματα της ελεύθερης σκέψης των επόμενων αιώνων που ακολούθησαν την πρώτη μάχη του -490 το πιθανότερο είναι να πέθαιναν εν τη γεννέσει τους.
    Το σημαντικότερο όλλων είναι ότι η Ελληνική σκέψη δε σταμάτησε να γεννάει, ενώ το Παυλικό σκοτάδι γνήσιο τέκνο της αρχικής διδασκαλίας γέννησε μόνο ένα τεράστιο μεσαίωνα, πολύ μεγαλύτερο από όσο παραδέχονται οι ιστορικοί.
    Όταν ένα σύστημα σκέψης έχει αποτύχει μία φορά, άμεσα εξαρτώμενο από την ανθρώπινη αδυναμία, μάλλον είναι άλογο να το υποστηρίζουμε. Και ο Ραββίνος απέτυχε παταγωδώς.
    Όσο ένα σύστημα προϋποθέτει πως όσοι μετέχουν σε αυτό θα το ακολουθούν πιστά, θα αποτυγχάνει ξανά και ξανά.
    Είναι λοιπόν επικίνδυνο να του αφήνουμε περιθώρια εισχώρησης στη σκέψη μας. ΘΑ τις μολύνει.
    Θεωρώ πως οι ντόπιες θεότητες οι παρόμοιες με αυτή του Ραββίνου, είναι προφανώς πιο ασφαλείς για την κοινωνία, αφού δε φαίνεται πουθενά να δημιούργησαν ξιπασμένη εξουσία.
    Οπότε αν κάποιος θέλει να πιστεύει όσα ο Γαλλιλαίος είπε, μπορεί να τα βρει σε αυτές με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουμε οι υπόλοιποι.
    Και να είμαστε σίγουροι. Τίποτα καινούριο δεν έφερε. Όλα είχαν ειπωθεί.
    Το γιατί ο Έλληνας έμεινε σκαλωμένος στο Χριστός ανέστη εδώ και τόσο καιρό, ίσως είναι και η πιο σοβαρή δικαιολογία για το ότι έχει σταματήσει να παράγει πολιτισμό. Είναι προφανώς συνακόλουθο του πόθου για την άλλη ζωή και η απαξίωση της αναζήτησης.
    Christina ελπίζω να μη σε θίγουν όσα λέω. Εκφράζω απλώς την άποψη πως αν κανείς αγαπάει το Χριστό, τότε αγαπάει και το νεότερο Διόνυσσο. Και δε βλέπω το λόγο γιατί να μη στραφεί προς τα κει...
    Εγώ προσωπικά νοιώθω τόσο σκοτεινή τη διδασκαλία όλων αυτών των θεοτήτων που προτιμώ να ζήσω πρώτα το δρόμο μου για το θάνατο και μετά να το σκεφτώ...
    Εγωιστικό; Ίσως. Αλλά ο βασικός χριστιανικός πόθος για την αθανασία ίσως είναι λίγο περισσότερο εγωιστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχεις δίκιο σε αυτό Άνεμε,
    με την έννοια ότι, αν ο Ιησούς δεν υπήρξε,
    έχει δημιουρηθεί μια τεράστια σκεπτομορφή,
    που κυριολεκτικά "καταβροχθίζει" την συνείδηση των ανθρώπων, υπνωτιστικά ανθυποβάλοντας τους,
    «πίνοντας» κυριολεκτικά το αίμα των ανθρώπων, σαν σφαγμένα πρόβατα,
    με την συνεργασία της οργανωμένης εκκλησίας
    και αυτός ήταν ο στόχος.

    Αν υπήρξε,
    όποιος και να ήταν ο ρόλος του,
    η σύνδεση του με το αιμοβόρο θηρίο του οργανωμένου συνδικάτου του χριστιανισμού,
    μόνο κακό του κάνει και τον εμποδίζει... να λυτρωθεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γιατί δεν γίνεσαι η αλλαγή... που θέλεις να δεις στον κόσμο;